spin-off Aiviro.com

spin-off Aiviro.com

11/11/2022
Investice

V portfoliu ARTIN Group přibyl od 11.11.2022 nový brněnský IT spin-off Aiviro.com. Firma nabízí unikátní přístup k automatizaci firemních procesů (RPA), při které využívá umělou inteligenci. Původní projekt vznikl pod křídly společnosti ARTIN ČR a začal působit na trhu již před více než třemi lety a dnes tuto technologii pro automatizaci svých procesů či testování využívá například výrobce kabelových svazků Ray Service, Česká tisková kancelář (ČTK), či lídr v oblasti zabezpečovacích systémů FIDES. Aiviro spolupracuje úzce i s firmou Asseco, výrobcem největšího českého ERP systému Helios. Projekt Aiviro se tedy nyní může rozvíjet zcela samostatně a zvážit i případný vstup vhodného investora, který by pomohl škálovat jeho služby a rychleji expandovat.

Na rozdíl od běžné automatizace Aiviro využívá vizuální přístup - robot se dívá na obrazovku aplikace vizuálně, stejně jako člověk a pomocí umělé inteligence rozpoznává jednotlivé texty, tlačítka, menu, políčka či jiné editační prvky. Dokáže číst faktury a další doklady nebo vytvořit cenovou nabídku na základě technického výkresu.

Existuje ještě celá řada systémů, které nejsou vhodné pro běžnou automatizaci třeba proto, že nemají žádné API rozhraní, které by k tomu šlo využít. Zde je naopak Aiviro jako ryba ve vodě.“ říká Tomáš Ondráček, spolumajitel společnosti ARTIN Group a dodává, „Základem je proces takzvaného deep learningu. Systém je schopen se naučit typické ovládací prvky a rozlišit je i když jsou následně v uživatelském rozhraní umístěny jinde nebo mají třeba jiný vzhled.

„Společně s Filipem Unzeitigem a Róbertem Kolcúnem jdeme tvořit svět bez nudné a rutinní práce na počítači. Svět, kde se každý z nás může věnovat kreativní a zábavné práci. Kde za pomoci Aiviro Robotů uděláte výrazně více práce, bez stresu a za méně času.“ představuje plány Miroslav Buček, CEO a jeden z jednatelů společnosti Aiviro.

Nápad na vytvoření automatizační platformy s využitím AI vznikl před pěti lety v brněnské společnosti ARTIN, konkrétně v hlavě Jana Najvárka, spoluzakladatele ARTIN Group. Pod její záštitou vznikla už i samostatná značka Aiviro. Ta se pak letos v listopadu osamostatnila a uzavřela investiční dohodu při níž český ARTIN zastupoval jeho CEO a jednatel Michal Pachlopník. Vznik spin-off společnosti, transakci a převod autorských práv prováděla advokátní kancelář Sedálková Legal.

Foto: web společnosti Aiviro

Více též článek na webu Aiviro.

Buďme
v kontaktu
Máte pocit, že by z našeho spojení mohlo vzejít něco zajímavého?
Dejte nám o sobě vědět.